Slinavi nosići- prvi vesnici jeseni

Slinavi nosići- prvi vesnici jeseni

I tako prođe leto i dođe jesen, a sa njom i hladnije večeri i jutra. Treba mi dosta vremena dok ne prihvatim da više nije toliko toplo i da moramo toplije da se oblačimo, a na moju nepromišljenost brzo me podseti curenje nosića.

Ignjat i Ognjena do sad  nisu bili bolešljivi, i sve što im se do sada desilo je blago povišena temperatura i slinavi nosići. Srećom oboje su u veoma ranom uzrastu naučili da izduvavaju sekret iz nosa sami, što je mnogo olakšalo održavanje higijene nosa. A da nosić lakše izduvaju mnogo im pomaže Physiomer, koji nam je preporučio pedijatar, ali i pre preporuke pedijatra znala sam za Physiomer mnogo pre nego sto sam postala majka.

Pre nego sto sam se zaposlila u struci, odnosno kao vaspitačica dece predškolskog uzrasta u vrtiću u našem gradu, godinama sam radila kao bejbisiterka u mnogim porodicama, gde sam brinula o deci različitog uzrasta, starosti od 4 meseca pa do 7 godina.  Skoro u svim porodicama su za higijenu nosa koristili Physiomer, te sam se tada upoznala sa njim. Znala sam koliko olakšava higijenu nosa, i da malo veća deca čak mogu samostalno da ga uprskaju u nos. Neka deca izbegavaju čišćenje nosa jer im stvara nelagodu, ali kad ponudim da ga samostalno očiste onda im čišćenje nosa ne pada tako teško. U porodicama koje nisu koristile pomenuti Physiomer koristili su fiziološki rastvor koji se špricem ušprica detetu u nos. Nikad se nisam navikla i opustila kad bih im na taj način čistila nos, jer nije baš prijatan prizor. Physiomer je daleko lakša i praktičnija opcija, i za nas i za decu, jer sve se mnogo brže završi.

Za bebe koje još uvek ne znaju samostalno da izduvaju nos postoje razni aspiratori za izvlačenje sekreta iz nosa. Prvi koji smo probali bio je onaj kojim se sekret izvlači ustima, odnosno jedan kraj aspiratora se stavi bebi u nos a drugi kraj stavimo sebi u usta i uvučemo vazduh, te se na taj način sekret iz nosa izvuče i zadrži u rezervoar aspiratora. Dok je beba mala nije je teško držati da se ne pomera tokom izvlačenja sekreta iz nosa na taj način, ali kada poraste i ojača izvlačenje sekreta iz nosa takvim aspiratorom postaje mučenje i za bebu i za osobu koja izvlači sekret, a i za osobu koja pridržava bebi ruke, noge i glavu, jer nije moguće da sve to radi jedna osoba. Najteže je noću, jer se zbog toliko otimanja i plakanja beba rasani, a zbog plakanja zaslinavi jos više nego inače, a sa bebom se rasane i roditelji. Taman kad nas san uhvati beba ponovo počne da plače zbog zapušenog nosa, i onda sve ispočetka.

Fotografija broj 1: Aspirator kojim se sekret iz nosa izvlači usisivačem;
Fotografija broj 2: Aspirator kojim se sekret iz nosa izvlači uvlačenjem vazduha ustima.

Neposredno pre prvog rodjendana Ignjat je zaslinio prvi put. Sa već pomenutim aspiratorom za nos i ja i suprug smo se mučili, ali najviše se mučio Ignjat. Teško nam je padao njegov tužan plač i opiranje kad mu prilazimo istim. Preporučivali su nam aspirator koji se prikači na usisivač, ali kako smo bili neiskusni roditelji, a sa takvim aspiratorom nisam se susrela ni sa decom kojima sam bila bejbisiterka, moram priznati da sam bila veoma skeptična, jer me je pomisao na to da bebi sekret iz nosa izvlacim usisivačem plašila.

Kako je Ignjatova prehlada trajala danima, pa samim tim i nespavanje svih nas (a da ne pominjem tugu i uznemirenost što svoje dete gledamo kako mu je teško da diše, a ne možemo da mu pomognemo) odlučili smo da kupimo aspirator za usisivač. Kad smo videli da je izvlačenje sekreta iz nosa gotovo pre nego što smo shvatili da smo aspirator i priblizili Ignjatovom nosu, a on nije ni zaplakao, našoj sreći nije bilo kraja. Osetili smo olakšanje sto nema onog plača i otimanja. S nestrpljenjem smo čekali naredno čišćenje nosa, i oduševljavali se iznova i iznova kako je čišcenje nosa postalo lako i brzo, samo uprskamo Physiomer baby i priblizimo aspirator, uključimo usisivač i to je sve. Najviše nas je ta činjenica radovala noću, jer se on ne bi rasanio, pa bi brzo nastavio da spava, a i mi sa njim. Svim svojim prijateljima koji imaju decu javili smo da je aspirator za usisivač  i Phisyomer baby izuzetno prakticna stvar, i nešto što moraju da imaju u svojoj kućnoj apoteci iz razloga što će im olakšati teške dane dok traje bebina prehlada.

Sada kad su oboje porasli Physiomer moram da krijem, jer bi ga oni prskali u nos po ceo dan, a jednom sam ih uhvatila da se bocicama igraju kao da su pistolji na vodu. I da, Ignjatu je često nos ujutru suv, tako da sad već sam tokom jutarnje higijene prsne Physiomer kids i očisti svoj nosić.

Podeli s prijateljima:


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *