Okreni na zeleno

Očuvanje životne sredine je važno, jer imamo samo jednu planetu. Više od decenije imam svest o tom problemu, i upotrebu plastičnih kesa sam svela na minimum, a pri kupovini radije biram proizvode koji nisu pakovani u plastičnoj ambalaži. Osim toga, zatvarače od plastičnih flaša sakupljam za reciklažu, nisam rob modne industrije, te u našim ormarima vlada minimalizam, trudim se da mašinu za sudove, veš, kao i bojler i TA peć uključujem noću, kada je struja jeftinija, a pre svega toga pri kupovini tih uredjaja vodila sam računa o tome kojoj klasi energetske efikasnosti pripadaju, kako bih dugoročno štedela kroz račune za utrošenu električnu energiju.Moram priznati da uvek kada bih birala uredjaj za kupovinu bivala bih zbunjena šta koja oznaka znači, nikada nisam bola sigurna koja oznaka označava najvišu klasu energetske efikasnosti (A+++). Verujem da nisam jedina koju su te oznake zbunjivale, i zato se veoma radujem novim oznakama koje će biti od A do G, umesto starih A+++. Dakle promenjen je način izračunavanja vrednosti energetskih parametara u okviru klasa. Propisi koji regulišu ove vrednosti se stalno pooštravaju kako bi podstakli proizvođače da ih stalno inoviraju. Na primer, mašina za veš koja je pre 10-11 godina bila u klasi A, sada ne bi mogla da zadovolji ni klasu G, što znači ne bi se mogla naći na tržištu. Krajem februara  2019. u EU usvojene su nove energetske oznake, koje su na snazi od 1. marta 2021. U Srbiji su te uredbe usvojene, očekuje se da uskoro stupe na snagu, čime se Srbija izjednačava sa zemljama EU, i u Srbiji će kvalitet električnih uredjaja biti jednak kvalitetu električnih uredjaja zemalja EU.Nove uredbe doprinose pobošljanju energestke efikasnosti jer pooštravanje očekivanih vrednosti u okviru energestkih razreda dovodi do toga da uređaji troše manje energenata, odnosno da sa manje ulaznih resursa mogu da obave istu funkciju. Novim zakonom prvi put se proizvođači električnih aparata za domaćinstvo obavezuju na poštovanje minimalnih zahteva koji se odnose na energetsku efikasnost i eko-dizajn njihovih proizvoda.Period pandemije stopirao je moje planove oko renoviranja kuhinje, ali sada mi je drago što sam sačekala s renovoranjem, jer sada ću kupiti uredjaje boljeg kvaliteta, jer je kvalitet eletričnih uredjana novim oznakama izjednačen kvalitetu električnih uredjaja iz zemalja EU.
Očuvanje životne sredine je važno, jer imamo samo jednu planetu. Više od decenije imam svest o tom problemu, i upotrebu plastičnih kesa sam svela na minimum, a pri kupovini radije biram proizvode koji nisu pakovani u plastičnoj ambalaži. Osim toga, zatvarače od plastičnih flaša sakupljam za reciklažu, nisam rob modne industrije, te u našim ormarima vlada minimalizam, trudim se da mašinu za sudove, veš, kao i bojler i TA peć uključujem noću, kada je struja jeftinija, a pre svega toga pri kupovini tih uredjaja vodila sam računa o tome kojoj klasi energetske efikasnosti pripadaju, kako bih dugoročno štedela kroz račune za utrošenu električnu energiju.


Moram priznati da uvek kada bih birala uredjaj za kupovinu bivala bih zbunjena šta koja oznaka znači, nikada nisam bola sigurna koja oznaka označava najvišu klasu energetske efikasnosti (A+++). Verujem da nisam jedina koju su te oznake zbunjivale, i zato se veoma radujem novim oznakama koje će biti od A do G, umesto starih A+++. Dakle promenjen je način izračunavanja vrednosti energetskih parametara u okviru klasa. Propisi koji regulišu ove vrednosti se stalno pooštravaju kako bi podstakli proizvođače da ih stalno inoviraju. Na primer, mašina za veš koja je pre 10-11 godina bila u klasi A, sada ne bi mogla da zadovolji ni klasu G, što znači ne bi se mogla naći na tržištu. 


Krajem februara  2019. u EU usvojene su nove energetske oznake, koje su na snazi od 1. marta 2021. U Srbiji su te uredbe usvojene, očekuje se da uskoro stupe na snagu, čime se Srbija izjednačava sa zemljama EU, i u Srbiji će kvalitet električnih uredjaja biti jednak kvalitetu električnih uredjaja zemalja EU.


Nove uredbe doprinose pobošljanju energestke efikasnosti jer pooštravanje očekivanih vrednosti u okviru energestkih razreda dovodi do toga da uređaji troše manje energenata, odnosno da sa manje ulaznih resursa mogu da obave istu funkciju. Novim zakonom prvi put se proizvođači električnih aparata za domaćinstvo obavezuju na poštovanje minimalnih zahteva koji se odnose na energetsku efikasnost i eko-dizajn njihovih proizvoda.


Period pandemije stopirao je moje planove oko renoviranja kuhinje, ali sada mi je drago što sam sačekala s renovoranjem, jer sada ću kupiti uredjaje boljeg kvaliteta, jer je kvalitet eletričnih uredjana novim oznakama izjednačen kvalitetu električnih uredjaja iz zemalja EU. 
Podeli s prijateljima:


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *