Kada i kako odabrati prve cipele za decu

Kada i kako odabrati prve cipele za decu

Od kad vodim svoj blog na instagramu Ignjatova mama neke teme se svakodnevno provlače kroz pitanja koja dobijam od mama koje me prate, a jedna od tih tema je i kupovina prvih cipela za bebu. Ono što mogu da vam prenesem je moje lično iskustvo i preporuke fizijatra koje sam dobila, a vama svakako savetujem da se konsultujete sa svojim fizijatrom. Mi smo decu vodili kod fizijatra u našoj Selters banji, a prethodno smo se o njoj raspitali i dobili pregšt preporuka, tako da smo od početka imali puno poverenje u njen rad.

Prilikom odabira prve obuće za decu, po rečima našeg fizijatra, važno je da ta obuća:

  • bude na zapertlavanje
  • petu i zglob drži čvrsto, da su duboke
  • da je đon mekan i lako savitljiv
  • da obuća nema anatomski uložak
  • da je od prirodnih materijala i spolja i iznutra

A evo i zbog čega je to važno.
Zapertlavanje omogućava da se cipela bolje fiksira, pa samim tim je i udobnost, za dete koje se tek navikava na osećaj nošenja obuće, bolja. Dete još uvek nije potpuno stabilno pri pravljenju samostalnih koraka, te često pada, i iz tog razliga je važno da je cipela duboka i da čvrsto drži zglob kako ga dete pri padu ne bi povredilo. Svi znamo koliko deca jedva čekaju da trče, pa iz tog razloga je važno da je djon mekan i lako savitljiv. Preporučljivo je da obuća nema anatomski uložak, kako bi se stopalo samo formiralo, ali kod nas u zemlji  se i dalje praktikuje da se obuća pravi sa anatomskim uloškom, iako u mnogim zemljama je to odavno prestalo da bude praksa.
Prirodni materijali su važni da bi koža mogla da diše, jer većina dece se znoji tokom fizičke aktivnosti.

Šta je još važno?

  • Prve cipele se kupuju tek nakon što dete samostalno prohoda i od tog momenta prodje mesec i po do dva, koliko je potrebno da dete učvrsti hod.
  • Cipele se uvek kupuju sa detetom, da ih ono proba i da 10-ak minuta provede u njima, a nakon toga mu izujete čarape kako biste proverili da li ima tragova žuljanja, koji bi trebalo da budu u vidu crvenila ili utisnuća od čarapa ili šavova, odnosto pertli cipela.
  • Nije dobro kupovati  mnogo veće cipele, već samo onoliko veće koliko je dovoljno da iza pete stane vaš kažiprst.
  • Nije preporučljivo koristiti dubak niti šetalicu, kao ni vođenje bebe za ruke kako biste ga učili da hoda.

A šta se rizikuje da se dogodi ukoliko se na sve ovo ne obrati pažnja?

Deformiteti stopala i kičme koji mogu da nastanu tokom boravka deteta u dubku i setalici, kao i nošenjem neadekvatne obuće, su trajni. Nepravilan položaj tela koji je neminovan usled neprirodnog postavljanja deteta u stojeći položaj (dete će se samo uspraviti onda kada za to bude bilo spremno) ojačava pogrešne grupe mišića, te tako dolazi do deformiteta kičmenog stuba, kukova i stopala. Možda se to na dete ne odrazi odmah, ali odraziće se kasnije tokom zivota.
Verujem da bi i moja mama za mene rekla da sam nosila bilo kakvu obuću i bila u dubku išetalici, pa eto nista mi ne fali, ali to nije istina. Oduvek imam bolove u kičmi, čak i dok sam se redovno bavila sportom, a najviše problema imam sa stopalima upravo zbog nošenja neadekvatne obuće tokom detinjstva. Čukljeve koje imam sećam se i tokom nošenja kojih sandala su nastali, a bol koji trpim čitavog života na momente ume da bude nesnosan.

Pošto znam koliko je bolno imati takve probleme, odabir obuće za moju decu je nešto na šta obraćam mnogo pažnje. Uzimajući u obzir sve razloge koje sam navela, moja deca nose Baldino obuću,  jer sam tokom odabira obuće za decu kod njih prepoznala sve ono o čemu nam je fizijatar govorio. Drago mi je sto imaju i obuću u brojevima za odrasle, tako da sam ličnim iskustvom uvidela kakav je kvalitet obuće koju nose moja deca.

Podeli s prijateljima:


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *