Domaća,zdrava nutella

Domaća,zdrava nutella

Domaća nutella je zdrav i ukusan slatkiš, koji možete jesti bez griže savesti jer je bogata vitaminima, a posebno gvoždjem koje se nalazi u sirovom kakau. A da biste to gvoždje iskoristili preporučujem da uz ovu nutellu pijete limunadu, cedjenu narandžu, ili neki smoothie od svežeg voća koje sadrži vitamin C, jer on podstiče bolju apsorbciju gvoždja.

Sirovi kakao osim gvoždja sadrži i vitamin C, cink, kalcijum, kalijum, natrijum, bakar, mangan, selen i veliku količinu magnezijuma koji je izrazito važan za zdrave nerve i kardiovaskularni sistem. Takodje kakao sadrži mnogo fosfora, mnogo više nego riba, za koju se smatra da je dobar izvor ovog minerala. Zbog velike količine gvoždja često se preporučuje kod lečenja anemije, jer samo 7g sirovog kakaa zadovoljava 100% dnevnih potreba organizma za gvoždjem.

Jezgro lešnika bogato je proteinima i vitaminima iz B grupe, posebno vitaminima B6 i B1. Oni su važni za mišićnu masu, energiju, jačanje koncentracije i celokupnog nervnog sistema. Takodje sadrži i vitamin A koji povoljno deluje na kožu, kosu, jača zube i pospešuje imunitet. Vitamin E održava vitalnost kože i povoljno utiče na krvne sudove, pa samim tim čuva i srce. Lešnik sadrži i Omega 3 i Omega 6 kiseline koje održavaju vitalnost organizma, a izvor je i minerala poput magnezijuma, fosfora, cinka, bakra, gvožđa i kalcijuma.

Uživajte u ovom zdravom slatkišu zajedno sa svojom decom.

 

Potrebni sastojci za domaću nutellu:

300g pečenih lešnika

5 kašika sirovog organskog kakaa

5-6 kašika meda ili oko 100ml javorovog ili nekog drugog sirupa

150ml vode ili kokosovog mleka, ili nekog drugog biljnog mleka

 

Priprema:

Lešnike samleti  u blenderu, a zatim dodati ostale sastojke. Vodu dodajte postepeno,u zavisnosti kakve gustine želite da bude nutella, a po želji odredite koliko slatka da bude. Ja volim jak ukus kakaa, tako da bih za moj ukus dodala još jednu kašiku kakaa.

Sto se tiče mleka, možete dodati i kravlje mleko, medjutim u tom slučaju ne može se iskoristiti gvoždje iz sirovog kakaa, i zato savetujem da koristite biljna mleka ili običnu vodu. Biljna mleka imaju svoju aromu pa će i nutella poprimiti tu aromu. Ja sam probala i sa kokosovim mlekom koje sam sama napravila, i sa običnom vodom, i obe varijante mi se svidjaju.

 

 

 

Podeli s prijateljima:


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *