Domaća čokolada sa narom

Domaća čokolada sa narom

Potrebni sastojci:

6 kašika sirovog organskog kakaa

6 kašika meda

6 kašika kokosovog ulja

1/2 očišćenog nara

 

Kokosovo ulje otopiti i dodati ostale sastojke. Sjediniti smesu a zatim je izliti na pek papir, a odozgo nabacati nar. Staviti u zamrzivač na nekoliko sati da se stegne.

 

Nekoliko činjenica o sirovom organskom kakau i naru

Organski kakao sadrži najveću koncentraciju antioksidanata u poređenju sa bilo kojom drugom namirnicom u svetu. Ti antioksidanti uključuju polifenole, katehine i epikatehine za koje se veruje da smanjuju rizik od nastanka dijabetesa, srčanih i malignih oboljenja, ali i niza drugih bolesti. U 28 grama kakaa nalazi se čak 314% dnevne preporučene količine gvožđa, dok samo 7 grama sirovog kakaoa sadrži 100% preporučene dnevne količine gvožđa. Preporučeni dnevni unos je do 3 kafene kašičice do 20g dnevno, počevši sa 1 kafenom kašičicom (oko 5g).

Plod nara sadrži dosta vitamina C – u 100 grama ovog voća nalazi se 15 odsto dnevnih potreba odraslih ljudi za ovim vitaminom. Ujedno, ovo voće je i odličan izvor pantotenske kiseline (vitamin B-5), kalijuma, ali i polifenola (antioksidanta).

Uz upotrebu namirnica bogatih gvožđem, savetuje se upotreba namirnica bogatih vitaminom C. Vitamin C pomaže prevođenje gvožđa iz biljnih izvora u oblik koji je pogodan za apsorpciju iz tankog creva. Stoga je ova cokolada dobar izbor za popravljanje krvne slike.

Podeli s prijateljima:


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *