Doktor po meri pacijenta

Doktor po meri pacijenta

Verujem da mnogi od vas znaju za tekst “Osmeh ne košta ništa, a znači mnogo. On obogaćuje one koji ga primaju, a ne osiromašuje one koji ga daju. Traje trenutak, ali je sećanje na njega kadkad večno.  …”

Uz Hipokratovu zakletvu lekari bi trebalo da se zavetuju i na osmeh. Ne košta ništa, a znači mnogo, jer niko ne voli da ide kod lekara niti tamo ide iz zabave ili dosade, već iz potrebe. Onom koji boluje, koji strepi, osmeh daje vetar u ledja, nadu da će sutra biti bolje.

Doktoru treba da veruješ. Kod doktora treba dobro da se osećaš, da ne strepiš i ne suzdržavaš se da pitaš sve što te zanima. Da ga doživljavaš kao prijatelja, jer on je prijatelj tvog zdravlja, tvog tela. On brine o tebi, da budeš dobro, da budeš zdrava.

Doktor ne sme da ponižava i ismeva tvoje strahove, ne sme da svojim ponašanjem čini da osećaš stid zbog svog tela, svojih nedoumica u vezi sa stanjem u kojem si. Doktor treba da ti odgovori na sva pitanja, a ti treba iz ordinacije da izadješ rasterećena i nasmejana. Da se osećaš sigurno.

Ako sumnjaš u doktorove reči, idi dalje. To nije doktor za tebe. Ne dozvoli da ti je odlazak kod doktora izvor stresa. Ne ćuti na neprofesionalno ponašanje doktora prema pacijentu, jer ćutanje je odobravanje!

http://www.galamedica.rs/

Kako su kontrolni pregledi u devetom mesecu trudnoće češći, sada uvek sa mužem idem u ordinaciju Gala medika i svaki put, ali bukvalno svaki put čim udjemo u kola muž mi kaze “Sad znam zašto toliko pričaš o doktoru kad dodjes sa kontrole, i sad znam zašto si uvek plakala kad ides u Mladenovac kod doktora.”

Zapravo nije da nisam plakala i nakon kontrole kod Dr.Ristića ,ali od sreće, što razume osećanja jedne žene, jedne majke, trudnice, ali sad sam se već navikla na njegov osmeh i ljubaznost, pa se samo smejem kad izadjem iz ordinacije. A u prvoj trudnoći, na prvom pregledu, kad sam slučajno telefonom zakazala pregled u bolnici Narodni front kod drugog doktora, po preporuci, a tog dana menjao ga je Dr.Ristić, po izlasku iz ordinacije sedela sam u holu pola sata i plakala gledajući slike sa ultrazvuka. Osmi mesec trudnoće, i prve slike moje prve bebe- jer u Mladenovcu nema papira za štampanje slika sa ultrazvuka, i nema se vremena za detaljan ultrazvuk, a i “šta ima da gledaš,nagledaćeš se deteta dosta kad se rodi, DOSADIĆE TI!” kako mi je rekao doktor u Mladenovcu.

Kad sam bojažljivo Dr.Ristića, u svoj toj guzvi u Narodnom frontu pitala da li može da mi pokaže bebu i da li ću dobiti sliku, sećam se svog drhtavog glasa i grča u stomaku što uopšte pitam “takvu glupost” jer, jelte, najvažnije je da je beba živa i zdrava, šta ima da je gledam, kako kaže “moj” doktor iz mog grada.  Sećam se njegovog osmeha i glasa, tona kojim je rekao “Naravno, sve ću da ti pokažem, samo da sestrama izdiktiram ovaj dosadni deo”. I onda mi je pokazao prstić po prstić, organ po organ, i smejao se, i ja sam se smejala i plakala od sreće, zbog zahvalnosti što doktor ima vremena za svog pacijenta (a nisam ni bila njegov pacijent, zakazala sam kod drugog doktora). Po izlasku iz ordinacije bila sam paralizovana, nisam mogla da dodjem sebi. Nisam navikla na ljubaznost i na to da doktor ima vremena da odgovori na moje potrebe i moja pitanja. Plakala sam jer sam u drzžavnoj bolnici, u kojoj je gužva kao na pokretnoj traci, kod doktora kod kog sam “zapala” slučajno, bez ikakve veze, preporuke, bilo čega, bila saslušana i ispoštovana kao žena, kao majka, kao trudnica, kao pacijentkinja. I sve to uz širok osmeh i ljubaznost, bez požurivanja iako sam ko zna koja po redu pacijentkinja tog dana, a u holu je na pregled čekalo još mnogo njih.

A znate šta je još lepše? Što je Dr.Ristić isti i u svojoj privatnoj ordinaciji. Nema razlike u njegovom ophodjenju prema pacijentu, jednako je nasmejan, ljubazan i strpljiv kakav je bio i u Narodnom frontu. 

I zato ako ne veruješ svom doktoru, ako se osećas poniženo, ismevano, idi dalje, potraži doktora koji će da odgovori na tvoje potrebe, koji će da te sasluša, koji će da učini da se osećaš prijatno i sigurno dok si u njegovoj ordinaciji. 

Nemoj da trpiš i nemoj daćutiš, jer imaš pravo da pitaš, da zatražiš dodatni pregled, da iz te ordinacije ne izadješ ni sa jednom nerešenom nedoumicom.

http://www.galamedica.rs/

Naravno da je najvažnije da je beba živa i zdrava, ali meni su ove slike sa ultrazvuka mnogo važne, a iz ove trudnoce najviše, jer Ignjat i Ognjena uživaju da ih gledaju i pričaju bebi šta ćemo s njom da radimo kad se rodi. Ognjena čak i ljubi slike, a najviše se obradovala slici na kojoj se vidi bebino stopalo.

Podeli s prijateljima:


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *